Resepi Mee Kari Cina

0
447
resepi mee kari 3
source : feasttotheworld.com

Resepi Mee Kari (Chinese)

Selalu kita dapat merasa resepi mee kari kaum cina ni
bila tiba hari perayaan saja

itu pun teragak-agak nak makan

“Tamau takut leyy.. i tade taruk babi punya!”
“Ini special punya.. i sama Limah sama-sama masak mehh…”

Itu jam.. kau dah tak tengok kiri kanan dah
kau terus cekau je kan…
kompem kau makan dengan setan
sebab tak baca bismillah

[sociallocker id=”313″]

aku sendiri pun dah banyak kali bedal
mee kari versi cina ni…
memang lain sangat dari melayu punye

resepi mee kari 2yerp..
mak angkat aku cina muslim
ape dehal..dia pun buka kedai makan sendiri
anak dia pun chef

zaman kejatuhan aku
memang aku keje part time
kat kedai makan dia je lah

 

(lokasi :Food court majlis bandaraya ipoh, Gerai No 1, Cik Aminah, Tmn Perpaduan, Tambun) – sebelah tapak permainan kanak-kanak – pergi la korang try.

 

berbalik pada resepi mee kari ni
cuma santan dia je tak pakai banyak
dia punye mee tu.. selalunya memang custom made
macam mee tarik tu
lain macam sikit rasa dia, tebal pun tebal
kenyal pun kenyal..

resepi mee kari 1syahdu mengunyah dia beb
bila kene dengan kari dia ..
fuh macam ni ni pergi dia (jibake.. takde emoji ni…geram lak aku)
berpelohhh beb..

dah … malas aku nak cerita panjang

Bahan-bahan resepi mee kari

Separuh ayam potong kecik-kecik cuci dan toskan
atau diganti dengan 500gm daging lembu di potong halus.

4 sudu rempah kari ikan
2 sudu rempah kari daging
2 keping asam gelugor
2 cawan santan pekat (santan kotak tak berapa nak kick sangat)
5 cawan air
1 cawan isi kerang atau lebih
garam dan sedikit gula

minyak masak untuk tumis rempah

Sedikit fishcake potong nipis
Sedikit fish ball belah 2

 

resepi mee kari 5Bahan untuk blender halus :

5 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 sudu besar cili kisar

7-8 ekor udang kering yg telah dicuci/di toskan

Bahan nak buat tumis:

1 batang kulit kayu manis,
1 kuntum bunga lawang,
2 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
1 batang serai dititik

Mee dan garnishing :

Samada anda menggunakan mee kuning biasa
atau mee kering / mee sanggul / mee claypot / mee tarik

Cincang daun bawang & daun sup
Potong nipis tauhu goreng
Telur rebus
Cili jeruk (ape barang cili merah ye dok)
Tauge & sawi yg sudah dicelur siap
Limau kasturi
Bawang goreng

 

Cara-caranye :

Put them all together
you got tumis!

Bahan yang susah diblender halus
dan item asas untuk menumis
renehkan siap-siap sampai naik aroma sedap tu

masukkan pula
rempah yang sudah di bancuh siap pada
sesi awal-awal tadi samai naik bau dia
umphh !

Tambah air secawan
masukkan daging..biar mendidih
tambah air lagi sikit
gilira fishball, kerang, asam gelugor
biar mendidih

last sekali masukkan santan..sedikit garam
dan biarkan api kecil selama 5 minit
lepas tu padamkan.

resepi mee kari 5

Haa ape tunggu lagi
Tuang je atas mee tu
biar panas kuah tu mesra dulu dengan mee
baru la sedap makan.

[/sociallocker]

Jangan lupa tinggalkan komen anda dibawah ye 🙂

Nak Like satu please =)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here