Resepi Nasi Arab (menu malam minggu)

0
396
resepi nasi arab 4
source : miminadam.com

Resepi nasi arab hidangan keluarga malam minggu (4 pax)

Kenapa susah sangat nak masak resepi nasi arab?

Time makan memang sedap..licin
tapi bila suruh buat..haram tak reti
itulah masalahnya

well, tak susah mana pun
asalkan tahu bahan asasnya dah kire jadi le tu
tak semestinya jika susah nak dapatkan bahan A
kita tak boleh ganti dengan bahan B

untuk memasak apa-apa menu pun
jiwa creative tu wajib ada
tambah sana ejas sini
buang sana tambah sini
begitulah kaedah nya

sebab utama dia ialah objektif mengisi perut
janji sedap lebih kurang

perut kenyang hati senang tak gitchew

ok ni dia resepi nya

[sociallocker id=”380″]

resepi nasi arab 3Bahan-bahan utama :

3-4 cup beras basmati (basuh dan toskan)
bajet-bjet untuk 4 orang makan

1 ekor ayam (potong 8 je senang)
kalau tak larat nak habeskan boleh simpan freezer

1 tin kecil kacang peas (jangan la tuang semua)
1 cawan kismis
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
3 sudu besar minyak
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih (bancuh dengan sedikit air)

Bawang goreng
Garam dan gula secukup rasa
2 biji labu bawang besar saiz kecil (potong bulat)
1 biji tomato saiz kecil yang masak (potong dadu)

resepi nasi arab 2Bahan-Bahan Tumis

Sekuntum bawang merah
sebuah puisi …

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih (dimayang – potong halus)
3 cm halia
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 pokok daun sadri (daun sup) hiris
1 pokok daun ketumbar

Cara untuk menyediakan nasi arab.

1. Mulakan proses menumis sampai naik bau,
put them all together..you got tumis =)

2. Pastikan beras basmathi sudah dicuci bersih terlebih dahulu,
tapi ada magic sikit, lepas cuci beras ni akan jadi warna kuning-kuning sikit.

3. Masukkan beras dengan sukatai air yang cukup, beras 1 : air 2
korang faham ke ni. Risau pulak aku.
Karang silap seting korang kecam aku kat ruang komen..hahaha

4. Rajin-rajin kacau nasi tu supaya rasa rempah sekata dengan nasi,
tak lah rempah tu stay kat bontot periuk je.

4. Pakai rice cooker biasa je senang nak jaga. Bila dah nak masak tuang
alih-alihkan je nasi untuk elak kerak banyak sangat.

resepi nasi arab 1Bahan untuk penyediaan ayam.

1 ekor ayam, potong ikut suka (potong 8 je)
3 sudu besar serbuk mengunyit
1 susu besar serbuk jintan manis,
1 sudu besar serbuk nasi mandy,
1 sudu besar serbuk sembang kari ayam,
2 sudu besar serbuk cili,
1/2 biji perahan lemon,
2 sudu kecil garam,

 

Cara menyediakan ayam

Cara-caranya ialah, gaul semua bahan.
Kemudian letak dalam aluminum foil kalau ada,
kalau tak ada kasi bakar ja dalam oven
average dalam 40 minit, suhu 180 darjah.

resepi nasi arab 5Nak buat sos?

simple gila, kalau korang tak pernah makan nasi arab
korang akan cakap aku menipu.

kalau pernah cicah sos ayam dia?
sos dia macam-macam jenis ada

yang pernah aku try

tomato + bawah putih
ratio dia tomato sebiji
bawang putih 2 ulas
boleh buh cili kisar sikit
nak bagi rasa pedas-pedas dia

[/sociallocker]

nak bagi rasa masin-masin
tambah je kicap cair

selesai masalah, selamat mencuba

kalau ada pengalaman memasak nasi arab ni
dialu-alukan share di ruangan komen =)

Nak Like satu please =)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here