Cara Masak Nasi Ayam Premium

0
530
resepi nasi ayam_2

Cara masak nasi ayam gred premium tapi bahan-bahannya murah dah mudah.

Memang terbukti sedap (sebab memang ramai pun sudah cuba resepi ini) kami ingin berkongsi dengan anda resepi nasi ayam rare ni.

Anda mahu bubuh nama apa resepi ni.. terpulang.

Dikala ekonomi tengah semput, pemimpin politik huru hara
dan kebanyakan daripada kita ada yang meroyan di social media atau buat acah-acah cool, macam takde apa.

Kewangan keluarga pun agak membatasi perbelanjaan bulanan.
Pelbagai cara dan ikhtiar dilakukan demi melangsungkan
survival diri dan keluarga.

Susah atau senang kehidupan. Manusia pasti makan, teruk macam mana sekalipun sekali sekala wajib juga makan sedap ..kan.

Kat sini saya ingin berkongsi (resepi premium)
nak tengok yang premium korang wajiblah tekan share
baru bole nampak.

Cara masak nasi ayam ni adalah untuk sesuai untuk: 4-5 orang makan kalau nak prepare untuk perut sendiri buat gaduh je la.

resepi nasi ayam 1
(Penafian : gambar hanyalah sekadar hiasan dan pembangkit selera dan tiada kena mengena dengan resepi dibawah)

[sociallocker id=”38″]

Cara masak nasi ayam :

Bahan untuk ayam (direbus):
1 ekor ayam dipotong 8
2 ulas bawang putih, ditumbuk halus
2 cm halia, ditumbuk halus
1 kiub ayam

Bahan untuk ayam (diperap):
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 cm halia, ditumbuk halus
2 ulas bawang putih, ditumbuk halus
1 sudu besar kicap cair
Sedikit madu untuk sapuan

Bahan untuk sediakan nasi:
3 cawan beras
4 cawan air rebusan ayam
2 sudu besar butter
1 cm halia kisar halus
3 ulas bawang putih kisar halus
Sedikit garam
2 bunga lawang (optional)
4 buah pelaga (optional)
1 kayu manis (optional)
1 batang serai ketuk
2 helai daun pandan
Sedikit kunyit untuk warna dan aroma

Bahan nak buat sos:
5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu besar cuka
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam

Bahan untuk sup:
Air rebusan ayam
1 biji bawang besar, dikisar
Rempah sup bunjut
Garam
Daun sup dan daun bawang yg dihiris

Bahan untuk kuah kicap:
Kuah kicap perapan ayam di atas
Kicap manis cap kipas udang
Sedikit garam
Air rebusan ayam

Cara Penyediaan – Ayam (35 minit)
Bersihkan ayam, toskan air dan lumurkan dgn 2 ulas bawang putih dan halia yg diketuk.
Rebus ayam bersama 1 kiub ayam hingga empuk.

Angkat ayam dan perap dengan bahan perap selama 1/2 jam (rujuk bahan perap untuk ayam)
Kemudian goreng dalam kepanasan api sederhana seketika, angkat dan sapukan dengan madu. Tak susah mana pun cara buat nasi ayam ni.

Cara untuk memasak nasi:
Basuh beras dan tus air.

Panaskan butter lalu tumiskan rempah tumis(optional),
daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing.

Masukkan beras dan masak seketika sehingga naik aroma dan bau.
time ni dah kompem jiran sebelah pun tersipu malu hulur pinggan kosong.

Masukkan air rebusan ayam, garam dan kunyit secukupnya.
Tempoh masak nasi macam biasalah.

Cara untuk memasak sup:
Rebus air rebusan ayam bersama rempah sup bunjut,
bawang besar, dan masukkan garam secukup rasa.
Taburkan dengan bawang goreng dan hirisan daun sup.

Cara untuk memasak sos:
Kisarkan semua bahan di atas (boleh juga dimasak sebentar untuk menaikkan aroma)

Cara untuk memasak kuah kicap:
Campurkan semua bahan untuk kicap dan masak seketika. Sejukkan sebelum dihidang.

 

Nota cakar Ayam : Pastikan ayam jangan direbus terlalu lama sebabnya
isi ayam akan mudah hancur ketika menggoreng.

[/sociallocker]

Jangan lupa tinggalkan komen korang dibawah.

Nak Like satu please =)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here