Resepi Nasi Goreng Cina (Patuh Syariah)

0
737
resepi nasi goreng cina 1
source : anymz-mykitchen. blogspot.com

Nasi goreng cina (patuh syariah & express)

Resepi nasi goreng cina ni special untuk kes emergency dimana setiap pagi kelam kabut tak sempat nak sediakan sarapan.

Anda nampak satu analogi yang mudah, apa yang mudah?

Perkataan Cina itu sendiri
dimana citarasa mereka sendiri yang
tak suka kepada benda pedas.

simple je kan

tetapi sebaliknya dah jadi lain
bila dikaitkan dengan selera melayu
diorang punya pedas tu adakalanya
boleh buat perut macam nak meletup
sampai cherry berry, gila selera diorang ni.

tempoh memasak : +/- 10minit
size hidangan : 2 orang (romentik gittew)
(jikalau terlebih masak, boleh dibawa ke menu tengah hari)

[sociallocker id=”377″]

resepi nasi goreng cina kali ini memang sesuai dihidangkan untuk kanak-kanak atau untuk orang yang tidak suka dengan makanan pedas. Terutamanya golongan berumur.

resepi nasi goreng cina 3Secara asasnya kiub ayam, minyak bijan dan lada sulah digunakan sebagai penambah rasa, memang tidak banyak bahannya.

warnanya pula memang wajib bebas daripada dipengaruhi sebarang warna cili atau kicap.

Yang membuat kita naik selera disebabkan oleh kepelbagaian warna mix vege (sayur campuran)

atau boleh digantikan dengan sayuran biasa

dah.. malas nak membebel panjang

 

Jom tengok resepi dibawah
korang pun dah tak sabar nak memasak tu

Kalau korang suka pedas, boleh sediakan sambal belacan secara berasingan.

Kuantiti sukatan bahan adalah untuk 2 orang dewasa ya. Boleh tambah ikut kesesuaian.

resepi nasi goreng cina 4Bahan-bahannya :

2 cawan nasi putih semalam punya (sama je macam nasi goreng kampung)

1 biji telur ayam
1/2 lobak merah dipotong dadu (atau mix vege)
Boleh juga gunakan baki-baki sayur dalam chiller tu
Bahan tumbuk untuk perencah nasi goreng :

1/4 bawang besar/Holland
2 ulas bawang putih size sederhana
1/2 inci halia
1/3 Kiub ikan bilis @ kiub ayam

resepi nasi goreng cina 2Bahan hiasan nasi goreng :

Bawang goreng
Hirisan daun bawang

.
Jikalau ikut step aku agak mudah je tak perlu pening kepala

1. Tumbuk halus bawang + halia + kiub
2. Tumis sampai naik bau
3. Kasi tuang itu nasi dalam kuali
4. Ketung ketang kuali dalam 2-3minit
5. Pecahkan telur + sayur
6. Ketung ketang 1minit
7. Setel

Boleh tambahkan daun bawang atau bawang goreng

p/s : aku suka add on benda last minit, nak tau ape yang aku paling feveret buat.

aku tambah bawang putih hancur sesudu dua (potong hancur)

Nanti nasi goreng cina kau ada ala-ala rasa wasabe pedas tu.

 

resepi nasi goreng cina 5

[/sociallocker]

Hoo leng aaaa !!
Jangan lupa komen anything kat bawah
sharing-sharing dalam ni tak formal sangat pun
chill =)

Nak Like satu please =)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here