Resepi Nasi Goreng Kampung Express (4pax)

0
481
resepi nasi goreng kampung 4
source : smallpotatoesmakethesteaklookbigger.blogspot.com

Resepi Nasi Goreng Kampung Express.

Bagi aku nasi goreng kampung ni
merupakan menu emergency

baki-baki nasi malam semalam
takkan kau nak campak longkang
atau bagi ayam makan

so…
pagi-pagi (especially orang bujang)
(yang anak dah berderet pun sama)
2 x 5 je

ini lah menu sarapan yang
paling cepat disediakan

tak perlu nak sukat saki saki-baki
nasi dalam periuk tu banyak mana

nasi banyak ni…
ketung ketang ketung ketang lesung batu
bahan untuk tumis banyak ni..

kalau nampak bahan tumis macam tak cukup
tambah je bawang tu atau cili
lesung batukan saje sekali lagi

kenapa pakai lesung batu
tak boleh pakai blender?

pakai lesung batu la sedap

[sociallocker id=”359″]

 

resepi nasi goreng kampung 2Bahan-bahan nasi goreng kampung untuk 4 orang makan.

7 senduk nasi putih untuk 4 orang
15-20 biji lada hijau ikut tahap kepedasan anda
2 biji telur ayam
4 sudu makan sos tiram
2 biji bawang merah saiz sederhana
8 ulas bawang putih
2 cm belacan yang dibakar terlebih dahulu
4 sudu makan minyak masak

Sayur pilihan anda. Kankung lagi best
1 mangkuk kecil ikan bilis yang dikopek
1 mangkuk isi ayam atau apa-apa lauk anda nak letak

Barang semua dah siap semua meh tengok
cara nak masak nasi goreng kampung special
(rasa macam kat kedai)

resepi nasi goreng kampung 5Tumbuk bahan asas untuk perencah nasi.
Lada, ikan bilis, bawang putih dan belacan bakar.

Bawang merah masukkan last sekali sebab dia berair.
Mata tu jejaga, kalau takut sangat cari pinggan lutsinar
atau pakai helmet apolo buat perisai.

Gelak la korang,
aku cakap betul ni sebab sendiri biasa kena
sebab keje gopoh gapah nak cepat.

Orait put them all perencah together
tumis sampai naik bau cam biasa
tapi kalini ada bau udang bakar (belacan)

Masukkan terus nasi yang sudah di
hancur-hancurkan tadi

resepi nasi goreng kampung 1MAsukkan telur, sos tiram, garam
Kacau lagi 2-3 minit guna api sederhana.
Biar api slow, kalau api besar sangat rasa barai je.

Keluarkan segala sayur yang ada
dah nak layu bawah chiller tu
cuci.. dan potong semua
campak-campak je dalam kuali

resepi nasi goreng kampung 3

[/sociallocker]

Jadilah … jom makan =)
Jangan lupa tinggalkan komen kat bawah
jikalau ada pengalaman ke bole je share sesama

Nak Like satu please =)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here