Cara masak bubur nasi yang premium dan pantas.

0
516
cara masak bubur nasi 1

Resepi bubur nasi yang simple.

Anda pernah rasa resepi bubur nasi Mekdi atau pernah rasa mana-mana bubur lambuk time bulan puasa lepas satu-satu lokasi bubur lambuk korang try bukan?

Jika nak makan bertiga, 1 pot beras dah cukup. Lainlah jika korang ada spare tangki, boleh la masak lebih 🙂

Jom terus ke penyediaan bahan dan cara masa bubur nasi. Korang dah tak sabar sangat tu.

cara-masak-bubur-nasi-2

Bahan-bahan :

1 pot (cawan beras)
1 inci halia (hiris halus)
Serbuk pati ayam / kiub ayam / ikan bilis (terpulang)
Sedikit isi ayam di racik halus
Air secukupnya
Sedikit lada hitam
Sedikit daun bawang dan daun sup (hiris)
Bawang goreng
Ikan bilis goreng
Sedikit minyak bijan

 

Cara masak bubur nasi :

Abaikan mereneh nasi guna air rebusan ayam tu, bukan tak boleh, kalau anda sanggup ianya agak makan masa lama, perut dah lapar kot.

2. Basuh beras sebersih-bersihnya dan toskan

3. Part masak nasi, sediakan sejumlah adunan pati ayam / ikan bilis / kiub ayam dan kesemua bahan-bahan rempah diatas untuk dimasak sekaligus bersama beras tadi.

4. Apabila bubur hampir masak, masukkan hirisan isi ayam ke dalam bubur.

5. Waktu ni bau minyak bijan tadi pun dah cukup buat anda terasa lapar yakmat dan buk tutup periuk selalu.

 

Siap.

Selamat mencuba 🙂

Tips bubur nasi :

* Rendamkan beras dengan air terlebih dahulu (dalam 30 min-1 jam), selepas itu tumbuk sedikit (separa hancur) supaya beras cepat empuk, cepat lembik dan dapat tekstur bubur yang halus sedikit.

 

Nota bubur nasi :  Sila share resepi & tinggalkan sebarang feedback atau perkongsian pengalaman anda di ruang komen dibawah 🙂

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here