Resepi ikan siakap 3 rasa. Skill 2 dapur

2
359
resepi ikan siakap 3 rasa 5

Nak kata mudah tu, bergantung kepada orangnya. Ini siakap 3 rasa tau, bukan ikan kembung. Jikalau anda pestime nak try, elok-elok lah minta bantuan orang sebelah. Resepi ni memerlukan skill 2 dapur masak serentak.

Jikalau terer dan mahu sahut cabaran masak dirumah sendiri seorang diri. Adalah amat dialu-alukan.

Terus saja mula disini.

[sociallocker id=”1085″]

resepi-ikan-siakap-3-rasa-3

Bahan-bahan resepi ikan siakap 3 rasa.

 

Penyediaan ikan:

1 ekor ikan siakap – hiris kulit ikan buat belang tarung
Lummur tepung jagung pada luar & dalam bahagian ikan.
Minyak – untuk menggoreng ikan

Menumis punya hal:

Ketuk penyek 4 ulas bawang putih
Hiris halus 7 tangkai cili padi
Hiris halus halia bajet besar ibu jari
Serai 2 batang ketuk separuh hancur.

Barang untukk buat sos:

2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Sedikit minyak bijan (untuk naikkan aroma)

Barang-barang dapur yang wajib bubuh

1 biji bawang besar – dipotong dadu
1 biji tomato – dipotong dadu
Cili Capsicum belah 2 potong dadu
Nenas/mangga muda/epal hijau – pilih salah satu buat potong dadu
5 helai daun limau purut
3-4 batang daun ketumbar (hiris halus)

Daun sup/daun bawang
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Takpayah ajinomoto

 

resepi-ikan-siakap-3-rasa-4

Cara cara:

1. Pakai 2 dapur, 2 kuali.

1. Okey, kita setelkan part ikan dulu, macam yang sudah diberitahu kat atas. Hiris ikan buat 3-4 line.
Jangan rapat sangat hirisan tu, nanti hancur pulak isi ikan masa korang nak alih nanti.

2. Optional samada korang nak deep fry (rendam ikan dalam minyak) atau masak style biashe-biashe. Tu pasal
aku suruh hiris ikan tu jarak-jarak sikit. Nanti korang goreng sampai nampak tulang, marah aku pulak.

3. On the other pans. Boleh memulakan kerja menumis awalan. Seperti biasa garlic, halia, cili padi.

4. Bila dan nampak kuning garlic tu, boleh masukkan semua sos yang sudah disediakan + daun limau purut.

5. Finally bila sos dah mendidih. All in segala yang ada (kecuali daun bawang/sup) kedalam kuali.
Kacau rata, lepas tu test rasa kuah dia camne. Ejas-ejas dengan garam supaya rasa dia ngam ๐Ÿ™‚

6. Biarkan mendidih sampai nampak kuah berkilat. Tuang terus pada ikan kerapu tadi.

 

resepi-ikan-siakap-3-rasa-2

[/sociallocker]

Time tergigit cebisan ketumbar tu baru korang tau nikmat dia high camne.
Ada flavor citrus mint dia tu buat setiap kunyahan korang terasa Demmm… cengginiii AAA+++ sambil pejam mata.

Nota 3 rasa : Apa pandangan anda? Kongsikan diruang komen fb atau blog. Sharekan resepiasia.com kepada rakan-rakan, moga kita beroleh kekenyangan bersamaย  ๐Ÿ™‚

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here