Resepi kek pandan gula melaka yang amat tempting.

0
339
resepi kek pandan gula melaka 1

Bagi yang acah-acah nak cuba resepi kek pandan gula melaka. Boleh uji ketahanan mental. Bila dah start anda tak boleh berhenti separuh jalan.

Ok gais, kali ni aku mahu berkongsi resepi kek pandan gula melaka.
Terus terang ingin aku katakan resepi kali ini memang agak mencabar,
agak susah, awesome dan sedap.

Tapi selepas menjamah dessert kek ini, wajiblah buat aktiviti
mengeluarkan peluh.

Jika tidak anda menternak kalori & karbo sajalah.

Untuk membuat kek pandan gula melaka ni
ada pecahan 2 bahagian

1. Penyediaan adunan kek (3 portion)
2. penyediaan karamel gula melaka
3. Penyediaan icing sugar

[sociallocker id=”1091″]

Penyediaan kek pandan

Ramuan-ramuan utama kek (portion 1)

125g buttercup ( mahai sikit tapi sedap melantun)
1/2 cawan gula halus
Sedikit esen vanila
Kasi pusing sama itu mixer sampai gebus

resepi-kek-pandan-gula-melaka-2

Ramuan utama kek (portion 2)

Gunakan bekas baru
1/2 cawan santan kelapa
Pewarna hijau
Atau blender dan tapis campuran santan bersama daun pandan
baru piau tulen bau dan warna dia

resepi-kek-pandan-gula-melaka-3

Bab pertepungan (portion 3)

Ok ayak tepung
1 1/2 Cawan tepung kek naik sendiri bluekey
1/2 cawan tepung hong kong atau gandum
1 tbsp tepung jagung
1 tbsp baking powder/baking soda

resepi-kek-pandan-gula-melaka-4

Campurkan semua dan ayak bersama

Kembali kepada portion 1 tadi
Ok bile butter dah kembang gebu nampk putih melepak
baru masukkn 2 biji telur satu persatu sambil mixer berpusing

resepi-kek-pandan-gula-melaka-5

Ambil portion 3
Bila adunan dah sebati masukkan tepung sedikit demi sedikit beselang seli dengan
portion 2
Santan dan bancuhan pandan yg dicampur tadi ulang sampai abis

resepi-kek-pandan-gula-melaka-6

resepi-kek-pandan-gula-melaka-7

resepi-kek-pandan-gula-melaka-8

Selesai mixing kesemua bahan utama, gunakan loyang yang telah
di lapik dengan baking paper dan bakar suhu 170 (sekiranya menggunakan over elektrik)
atau oven butterfly dapur gas untuk tempoh 45~50 minit

resepi-kek-pandan-gula-melaka-9

Bersedialah untuk masuk ke bahagian 2 telenovela ini
Sementara kek masak kita sediakan gula melaka keramat tu

Tak payah nak timbang sangat, sebab gula melaka ni punya manis takde gred,
rasa ikut tekak tauke, main ikut dan dia je.

Korang bajet-bajet je sudah

resepi-kek-pandan-gula-melaka-10

Part penyediaan gula melaka & karamel

gula melaka di cincang halus
1/4 cawan air masak
1helai daun pandan
Masak guna api slow smpai gula larut biarkan sedikit sejuk

Untuk karamel
Lebih kurang 150gm gula halus

Bila kek dah masak, terbalikan atas talam / tapak kayu

resepi-kek-pandan-gula-melaka-12

Untuk melepa kek (butter cream cheese)

125g butter unsalt
1/2 cawan gula bergantung kepada citarasa masing-masing
1 sudu kecil perasa pandan
Sedikit star brand kaler hijau
Mix sebati
Baru masukkn 250g cream cheese
Mix sekejap dan tambah 2sudu besar santan
+ 2 sudu besar karamel gula melaka
Simpan peti ais chiler sekejap baru sapu pada kek

resepi-kek-pandan-gula-melaka-14

Pandai-pandai korang la nak letak garnishing apa. Ikut kreativiti dan imaginasi masing-masing.

resepi-kek-pandan-gula-melaka-15

[/sociallocker]

Tadaaa ..ok dah boleh buka kedai kek ­čÖé

Nota kampung pandan jauh ke tengah : Apa pandangan anda? Kongsikan diruang komen fb atau blog. Sharekan resepiasia.com┬ákepada rakan-rakan, moga kita beroleh kekenyangan bersama┬á ­čÖé

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here