resepi sup ayam 6
source : steemit.com

Cara masak sup ayam yang ‘tempting’ memang tidak puas menikmatinya.

Resepi sup ayam, bila tengok perkataan ni pun aku dah tau ramai yang terbayang rempah sup bunjut yang tergantung sepapan kat kedai acheh 4-5posen tu.

Memang dah ramai yang dah boring dengan rasa dia ..khenn

Apa kata kali ni kita tukar angin buat yang special untuk menceriakan perut seisi rumah

Memang custom punya rempah sup.

Silap-silap setiap minggu jadi mangsa dera di dapur semata-mata nak siapkan sup ayam special tu.

Aku pun hantu sup juga antara yang boleh aku bagi rating 5star ialah sup daging mapley pelita nasi kandar tu.

resepi sup ayam 2Sup daging semangkuk dan roti 2 keping.. cukup cukup cukup buat aku berhingus dan tersandar kepuasan.

Itu sedikit intro sup daging kambing/lembu versi mamak, part ni kita sembang lain hari.

Kalau korang tak puas hati juga pergi la try sendiri.

Resepi gred biasa-biasa boleh rujuk ms.wikibooks.org.

Boleh teruskan bacaan di bawah untuk mengetahui cara masak sup ayam yang agak epic ni.

[sociallocker id=”388″]

Bahan-Bahan:

1/2 ekor ayam, potong kecil
minyak untuk kerja menumis

resepi sup ayam 1Bahan rempah untuk menumis:

  • 1 batang kayu manis
  • 5 biji buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2-3 tangkai cengkih

 

Bahan untuk dikisar halus:

  • 3 ulas bawang putih3 ulas bawang merah
  • 2 biji buah keras
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu besar lada hitam
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil jintan putih

resepi sup ayam 3Bahan-bahan untik dipotong dadu besar:

  • Separuh lobak merah
  • 2 biji kentang sederhana besar
  • tomato (potong 4)celery, jika suka

Cara masak sup ayam.

Panaskan minyak menggunakan periuk dan
tumiskan rempah bersama bahan kisar.

Kacau perlahan sehingga naik bau dan minyak nampakk pecah.

resepi sup ayam 4Masukkan ayam, kacau, tutup periuk dan biar sebentar.

Masukkan air, lebih kurang je 3-4 cawan atau
bajet sampai tenggelam isi ayam.

Biarkan sehingga mendidih.
Seleps tu masukkan lobak merah dan kentang.

Masak sehingga empuk. Masukkan tomato,
garam dan gula secukup rasa

[/sociallocker]

Taburkan dengan hirisan daun sup,
daun bawang dan bawang goreng apabila dihidang.

Amacam? Dah boleh test ni..aumm

Jangan lupa tinggalkan sebarang feedback
atau perkongsian pengalaman anda
di ruang komen dibawah =)

 

Nak Like satu please =)

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here