resepi sup ayam 6
source : steemit.com

Resepi sup ayam (rare) 4pax

Resepi sup ayam, bila tengok perkataan ni pun aku dah tau ramai yang terbayang rempah sup yang tergantung sepapan kat kedai acheh 4-5posen tu.

Ramai yang dah boring dengan rasa dia ..khenn

Apa kata kali ni kita tukar angin
buat yang spesel untuk menceriakan
perut seisi rumah

memang custom punya rempah sup.
silap-silap setiap minggu jadi mangsa dera
di dapur semata-mata nak siapkan sup ayam spesel tu

Aku pun hantu sup juga
antara yang boleh aku bagi rating 5star
ialah sup daging mapley pelita nasi kandar tu

resepi sup ayam 2sup daging semangkuk
dan roti 2 keping.. cukup cukup cukup
buat aku berhingus dan tersandar kepuasan

Itu sedikit intro sup daging kambing/lembu
versi mamak
part ni kita sembang lain hari
kalau korang tak puas hati juga
pergi la try sendiri

takpa kita test dulu sup ayam dibawah ni dulu

 

Bahan-Bahan:

1/2 ekor ayam, potong kecil
minyak untuk kerja menumis

resepi sup ayam 1Bahan rempah untuk menumis:

1 batang kayu manis
5 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
2-3 tangkai cengkih

 

Bahan untuk dikisar halus:

3 ulas bawang putih3 ulas bawang merah
2 biji buah keras
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu besar lada hitam
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil jintan putih

resepi sup ayam 3Bahan-bahan untik dipotong dadu besar:

Separuh lobak merah
2 biji kentang sederhana besar
tomato (potong 4)celery, jika suka

Cara-cara

Panaskan minyak menggunakan periuk dan
tumiskan rempah bersama bahan kisar.

Kacau perlahan sehingga naik bau dan minyak nampakk pecah.

resepi sup ayam 4Masukkan ayam, kacau, tutup periuk dan biar sebentar.

Masukkan air, lebih kurang je 3-4 cawan atau
bajet sampai tenggelam isi ayam.

Biarkan sehingga mendidih.
Seleps tu masukkan lobak merah dan kentang.

Masak sehingga empuk. Masukkan tomato,
garam dan gula secukup rasa

 

Taburkan dengan hirisan daun sup,
daun bawang dan bawang goreng apabila dihidang.

Amacam? Dah boleh test ni..aumm

Jangan lupa tinggalkan sebarang feedback
atau perkongsian perngalaman anda
di ruang komen dibawah =)

 

Nak Like satu please =)

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here