Nak resepi roti canai jadi lembut dan sedap?

0
621
resepi roti canai 5
source : youtube.com

Ini perkongsian rahsia resepi roti canai lembut dan sedap.

Rahsia resepi roti canai orang kita.
Ini baru betul sembang kari,
ramai yang dah rasa perbezaan dia kan?

Rahsia utama nya ialah
orang kita tak kedekut

resepi roti canai 1(jelas sangat gambar kat atas ni rotinya nampak kembut)

[sociallocker id=”224″]

selagi boleh di ejas resepi tu nak bagi sedap
selagi boleh ditambah bahan-bahan nak bagi sedap
harga belakang boleh cerita

tapi pelik sikit orang kita ni
nak murah tapi nak sedap
agak susah nak dapat ye dik
melainkan kau masak ajelah sendiri

berniaga hanya cekadar cukup makan
tak mampu nak bayar staff untuk scale up
tauke sendiri terpaksa turun buat kerja

ape sajelah .. pilihan di tangan memasing

eh terbebel bab bisnes pulak
asal dari roti canai je tadi..dengg

Kat mana stop tadi?

owhh..

Kenapa roti canai melayu
lagi pawer dari mamak?

Ini dia rahsia resepi roti canai lembut dan sedap

Hasil adunan ni bole buat sampai 15-20 keping roti
sukahati korang nak buat berapa biji

 

1 kg Tepung gandum
750ml Air
1 biji Telur
1 sudu Garam
2-3 sudu susu pekat / cair
1 sudu besar planta/majerin
suka guna marjerin seri pelangi felda (yg ni pawer gile)

resepi roti canai 2Cara mengadun :

Put them all together..
You got mama!

1.Masuk kesemua bahan dalam bekas, kacau hingga sebati

2.Air dimasukkan sikit-sikit, takut terlebih air nanti
doh jadi cair.. kene topup tepung pulak.

3.Menguli hingga jadi doh, rehatkan doh selama 10min

4. Skill menguli ni macam uat mee tarik,
lepas uli..biar doh tu rilek kejap 2-3 minit
lepas tu ulang proses 2-3 round lagi.

5. Kalau doh masih melekat lagi kat tangan,
tambah je sedudu dua.. uli dan ulang proses
sehingga doh tak melekat di tangan.

6. Jangan keras sangat doh tu.. nanti jenuh pusing doh
macam helikopter, tapi doh tak kembang..jadilah roti helikopter.

7. Buat bebola doh tadi bajet-bajet saja 1kg tepung = 20biji doh

8. Lumur rata majerin pada semua doh tadi dan perap 3-4 jam.

resepi roti canai 3Tips nak mencanai

Untuk mengelakkan peluh di ketiak menitis
sesuci embun pagi di talam besi
ketika menebar doh.

Guna minyak masak ye sayang
make sure tangan tu berminyak ketika melenyek doh
tekan slow-slow je doh dah penyek

Sekiranya anda perasan doh anda terkoyak
sewaktu berputar di udara…
itu tidak bermaksud pesawat akan terhempas

itu bermakna doh anda masih keras
jangan lupa tambah air sikit lain kali ye

 

Doh Roti canai ni boleh disimpan dalam
peti sejuk beku sehingga 2 hari

Peringatan sekali lagi : Jangan liat doh nya,
nanti roti susah nak di terbangkan,
akhirnya doh melekat ke dinding akibat stress

Cuba tengok gambar kat bawah ni
jelas nampak roti canai ni lembut giler

resepi roti canai 4

[/sociallocker]

Khennn 🙂

Jangan lupa tinggalkan komen anda dibawah ye 🙂

Nak Like satu please =)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here