Cara buat roti jala jadi lembut & lambat basi, simple je.

1
575
resepi roti jala 4a
source : khairulabdullah.com

Cara buat roti jala yang lambat basi, lembut dan mengenyangkan.

 

Memang ramai je yang tak tau camne nak adun resepi roti jala supaya lambat basi.

Resepi roti jala gred biasa-biasa boleh rujuk ms.wikibooks.org.

Boleh teruskan bacaan dibawah untuk menjamah resepi yang epic ni.

[sociallocker id=”210″]

Bahan-bahan :

  • 3 cawan tepung gandum (lebih kurang 450gram)
  • 3 1/2 cawan air
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 biji telur gred A

Bab kuah pulak boleh je ke page ni cicah dengan rendang ayam

Part lambat basi akan CC share di akhir rancangan

resepi roti jala 3

Secubit garam

Sedikit pewarna (buh la kaler sirap tu. Asyik kaler kuning je boring la korang ni)

Cara buat roti jala.

Adun sebati semua bahan di atas. Masukkan dalam blender dan kisar halus kaw-kaw.

Guna tapis air kopi/teh biasa tu sebab nak elak acuan tersumbat akibat tepung yang berketul halus.

Bajet bajet juga supaya tak terlalu pekat nanti time letak dalam acuan punyalah teruk kawan tu nak mendarat atas kuali, campur-campur la air sikit

Aikk tang mana part susah basinya?

Senang je : Jangan buh susu…jangan buh santan..itu je

resepi soti jala 5

[/sociallocker]

Jangan lupa tinggalkan komen anda dibawah ye 🙂

Nak Like satu please =)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here