Resepi Roti Puri 5 Minit (3pax)

0
426
resepi roti puri 1
source : common.wikimedia.org

Resepi roti puri yang ringkas dan cepat disediakan.

Jarang kita nampak mapley sediakan menu ni,
nak juga intai-intai tanye resepi roti puri ni camne ye dok.

Mapleyy.. puri roti rende sapdek vanggeh!

Menu roti biasa yang kita pernah oder
bila selalu bertandang di kedai mamak

kat tempat aku. time jumaat kul 12 tu
diorang dah tarik pintu roller shutter

time perayaan keagaaman india, diorang on bisnes
time raya haji, raya puasa, diorang off bisnes

haaa.. kire betullah tu
bukan mamak copy ori

[sociallocker id=”245″]

resepi roti puri 2antara menu dia roti canai, roti tampal, dhosai
capati, roti nan, dan roti puri

memang jarang kite order roti puri ni
aku cadangkan koran gi try sekali merasa
versi mamak punya.

cicah kuah sardin atau kuah ayam masak merah
buh sambal ikan bilis sikit

Nota tepi : url di atas semuanya dari web ini.

ammakkk nalerkek terangkat !

tetiba nampak anak mamak
hidung mancung bertudung litup
tinggi lampai .. sambil aku jerit
kuch kuch hota hey..
dia jelir je balik kat aku..demnn

dah dah .. tengok resepi kat bawah

 

resepi roti puri 3Bahan-bahannya :

150 gm tepung gandum
100 gm tepung atta
2 sudu besar minyak sapi
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak masak

Kaedah adunannya :

Adun tepung attar & tepung gandum bersama air hingga sebati
Uli je macam roti canai.. kelepuk klepek

Buat bebola … lenyek nipis pakai botol kicap (pakai la penggelek kayu tu)

Goreng guna minyak panas.. api selow je tau
Balik-balikkan, kejap je masak tu
Toskan minyak bebetul…

Haa.. amacam rasa nak terkam aje kann

resepi roti puri 4

[/sociallocker]

Jangan lupa tinggalkan komen anda dibawah ye 🙂

Nak Like satu please =)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here