Resepi Roti Sosej Have (4 pax)

0
669
resepi roti sosej 1
source : pamapedia.com

Resepi roti sosej have have.

Korang biasa je nampak roti bentuk cam ni kan
teringin sangat nak beli

bila tengok tang harga
nokhoromm bapak yahudi punya harga
lepas tu korang membebel

alah.. sosej je kot…

tapi bile kengkawan dapat gaji
sekali sekala belanja open table
tempat have-have

ootd sesiap
amboi kemain kau selfie ye timah
penuh wall fb kau upload

roti ni jugak korang bedal dulu
sampai licin tak ingat dunia
alhamdulillah..sekurang-kurangnya
korang ingat akhirat

tang mana nikmat bila makan roti ni?
sosej tu hanya buat wayang je
mahai dia tang roti tu

haaa ..kan otak dah trigger
dah teringat sedap, lembut
nyum nyum dia macam mana

itu sebab harga mahal siturr

apa kata sekali-sekala test buat tengok
menjadi ke tak?

ni dia resepi simple nye

[sociallocker id=”253″]

 

resepi roti sosej 4

Bahan-bahan :

500 g tepung roti @ tepung gandum @ tepung hight protien ( 4 cawan)
1 biji telur
3/4 cawan gula kastor
1 sudu besar susu tepung
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar marjerin ( saya guna butter)
1 sudu besar shortening (kedai masakak kek banyak mende ni)
1 peket mauripan (11g)
Sedikit bijan / cheese halus

Camne nak buat roti doh jadi gebu & lembut?

part ni agak tricky sikit

Part 1

susu pekat @ susu sajat + yis + air
put them all together
jadikan 300ml letak tepi dulu

Part 2

Gaul semua adunan sampai sebati dalam mangkuk atau mixer
-tepung
-susu tepung
-gula
-bancuhan part 1 diatas

Part 3

Masukkan shortening & majerin
uli sampai doh betul-betul lembut licin
sebati dan boleh dibuat tarik-tarik.

resepi roti sosej 2Part 4

Perapkan doh lebih kurang 1jam 30minit
biar dia naik kaw-kaw

Part 5

Time doh dak naik gebu gebas
lenyek lenyek sikit doh tu
bagi keluar angin kus kus dia

resepi roti sosej 3Part last

Cubit doh buat bulat-bulat
tarik panjang-panjang
boleh dipintal bersama sosej
tabur cheese hancur tu sesiap
biarkan 30 minit, nanti dia membesar balik
cheese pun dah tenggelam dalam doh
susun jarak-jarak ye

Tetiba rasa tak sabar nak sumbat dalam oven butterfly
yang menggunakan minyak tanah bersuhu 180C
(tak payah la pakai dapur minyak tanah)

pakai dapur gas biasa pun ok
lepas keluar dari oven

 

 

resepi roti sosej 5terus sapukan butter kat atas roti tu
barulah nampak berkilat

[/sociallocker]

Untuk garnishing roti

kuning telur cair kan dengan susu lembu/sajat
bajet-bajet je, jangan cair cangat
buat sapu atas roti sebelum masuk oven

Jangan lupa tinggalkan komen anda dibawah ye 🙂

Nak Like satu please =)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here